Kako da kreirate efikasan poziv na akciju (Call to action)

Često možete čuti kako bi Vaš web sajt trebao da ima snažan poziv na akciju. To je sjajno, ali gde da počnete?

Poziv na akciju Vam pruža mogućnost da usmerite svoje korisnike na ono što želite da rade, bilo da želite da podignu slušalicu i da Vas pozovu, započnu probni period nekog programa ili se prijave na Vašu mejling listu. Ali reći “KUPITE ODMAH” nije uvek najbolja opcija. Veoma je važno izgraditi ubedljiv poziv na akciju koji će motivisati Vaše korisnike da zaista preduzmu to što želite.

Predstavite problem

Kako bi Vaši korisnici preduzeli akciju potrebno je da prepoznate njihove potrebe. Oni neće preduzeti nikakve akcije ukoliko ne vide razlog za to. Problem bi trebao da bude predstavljen pre Vašeg poziva na akciju s ciljem postavljanja temelja za Vaše rešenje.

Predstavite svoje rešenje i objasnite zašto je bolje od drugih

Kada postavite problem, vreme je da predstavite svoje rešenje u vidu poziva na akciju. Vaš poziv na akciju bi trebao jasno da ilustruje kako rešenje zadovoljava potrebu Vaših korisnika. Takođe, trebali biste da obratite pažnju na to zašto je Vaše rešenje bolje od rešenja konkurencije.

Koristite određene reči i stvorite osećaj hitnosti

Glagoli kao što su “kupite”, “pozovite”, “registrujte se”, “prijavite se” i slično jasno govore Vašim korisnicima šta želite da urade. Ukoliko stavite vremensko ograničenje za neku ponudu kao na primer “ponuda važi do 16. avgusta” ili “poklon uz kupovinu samo još danas”, stvorićete osećaj hitnosti i podstaći ćete svoje korisnike da što pre preduzmu akciju.

Dobri primeri snažnih poziva na akciju

Koji su dobri primeri poziva na akciju? Sakupili smo nekoliko koji će ispuniti svoj zadatak na veoma jasan način već na početnoj stranici web sajtova.

Netflix prepoznaje potrebu korisnika da žele da gledaju svoje omiljene filmove i serije na bilo kom mestu i pruža rešenje za zadovoljenje te potrebe u vidu svog proizvoda koji ima besplatan probni period i nema ugovornu obavezu.

Dropbox je uvideo da njihovi korisnici imaju potrebu da dele svoje podatke ali su zabrinuti za bezbednost. Dokazujući da njihovom proizvodu veruju zaposleni i IT administratori, pokazuju da je njihovo rešenje najbolje, a zatim Vas pozivaju da ga probate besplatno.

Evernote je prepoznao da ljudi ne mogu da zapamte sve informacije, ali Evernote može da uradi to za njih. Oni nude jednostavnu opciju za registrovanje na vrhu strane.

Kreirajte svoj poziv na akciju

Vaš poziv na akciju nije završen onda kada je napisan. Vaš web sajt mora biti dizajniran na način da poziv na akciju ne može biti zaobiđen. Statistika pokazuje da će korisnici u 45% slučajeva kliknuti na poziv na akciju u obliku dugmeta, kao i da najviše klikću na one koji su crveni ili narandžasti. Vaš poziv na akciju bi trebao da bude veliki, ali ne preveliki jer će u tom slučaju izgledati kao očajnički potez. Može biti korisno da pozicionirate svoj poziv na akciju visoko na stranici ili na centralnom delu, kako biste bili sigurni da će ga posetioci sajta videti.

Postavite poziv na akciju pred svoje korisnike na više mesta

Važno je da postavite poziv na akciju na različitim stranama na svom web sajtu, od početne pa do kontakt strane. Poziv na akciju ne mora biti isti na svakoj stranici, možete koristi manje pozive na akciju koji će voditi do glavnog. Ne možete uvek znati gde će korisnici da završe na Vašem web sajtu ili koji sadržaj će ih navesti da preduzmu akciju, tako da nemojte propustiti priliku da doprete do njih.

Menu