Instagram – jedna od najpopularnijih aplikacija današnjice

Za Instagram nije potreban nikakav uvod, ali za neupućene to je društvena mreža i besplatna aplikacija koja omogućava korisnicima da prave i dele fotografije i video snimke. Kreirali su ga Kevin Systrom and Mike Krieger, u oktobru 2010, i od tada je Instagram stekao veliku popularnost i privukao više od 100 miliona aktivnih korisnika do trenutka kada je 2012. godine pripojen Facebook-u za 1 milijardu dolara u novcu i akcijama. Od tada broj korisnika je porastao na više od 400 miliona i on i dalje raste. Bilo da koristite Instagram već godinama ili ste tek na početku, u nastavku teksta slede korisni saveti kada je reč o jednoj od najpopularnijih društvenih mreža na svetu.

Kako da počnete

Kako biste se registrovali na Instagram, preuzmite Instagram aplikaciju preko prodavnice. Kada je preuzimanje završeno dodirnite Instagram ikonicu kako biste otvorili aplikaciju. Idite na Sing Up i upišite svoju email adresu, a zatim kliknite Next kako biste se ulogovali sa svojim Facebook nalogom. Sada kada ste kreirali svoj nalog, Instagramu možete pristupiti preko telefona ili računara.

1. Dodavanje profilne fotografije

Veoma lako možete dodati profilnu fotografiju na svoj Instagram nalog preko mobilnog uređaja. Idite na svoj profil, kliknite na prazan krug pored svog imena i dodajte fotografiju iz telefona, sa Facebook-a, Twitter-a ili napravite novu fotografiju.

2. Recite nešto više o sebi

U delu Edit Profile možete definisati kako želite da se Vaše ime prikazuje, dodati link ka eksternom web sajtu (dozvoljen je samo jedan) i  dodati svoju biografiju. Sve ovo je opciono, jer Instagram ne zahteva od Vas da popunite ova polja.

3. Pronađite ljude koje ćete pratiti

Kada ste kreirali svoj Instagram nalog, spremni ste da pronađete druge korisnike koje ćete pratiti. Verovatno već dosta Vaših prijatelja koristi Instagram, pa možete otići na svoj profil i obeležiti Find Friends u Options i na taj način pronaći prijatelje koji imaju povezane Facebook i Twitter naloge sa Instagramom. Takođe možete pretraživati preko imena, korisničkog imena ili taga. Možete pratiti i slavne ličnosti čijim slikama se divite ili su Vam interesantne. Ovo je sjajan način da dobijete inspiraciju i pomaže algoritmima Instagrama da otkriju šta Vam se sviđa i da Vam predlože fotografije i video snimke u Discovery tabu.

4. Postavite svoju prvu fotografiju ili video snimak

Kako biste postavili svoju prvu fotografiju ili video snimak, jednostavno kliknite na ikonicu kamere u sredini. Tada možete ili napraviti fotografiju ili video snimak ili izabrati iz svoje galerije. Kada izaberete fotografiju koju želite, kliknite Next. Tada ćete moći da primenite filtere i izmenite fotografiju na druge načine, kao na primer da je isečete. Kada je reč o video snimku možete odrediti dužinu trajanja (do jednog minuta) ili montirati više video snimaka, kao i izabrati opciju isključenog ili uključenog zvuka. Kliknite Next ponovo i moći ćete da dodate naslov, tagove (ostalih Instagram korisnika), lokaciju, i obeležite druge društvene mreže (Facebook, Twitter, Tumblr, Flickr ili Swam) na koje biste želeli da postavite link svoje Instagram objave. Kada ste spremni, kliknite Share i fotografija ili video će biti objavljeni.

5. Kako da ulepšate svoju Instagram fotografiju

Instagram nudi dobar izbor filtera i alata za izmenu kako biste izdvojili svoje fotografije i podigli ih na sledeći nivo. Na primer, možete primeniti filter na loše napravljenu fotografiju i pretvoriti je u nešto kreativno. Postoji veliki broj opcija za obradu fotografija i preporučujem Vam da ih istražite i pronađete filtere koji Vam se najviše sviđaju.

6. Fotografije u različitim formatima

Godinama, Instagram je dopuštao da objavljujete samo kvadratne fotografije, tako da biste morali ili da sečete fotografiju ili da je napravite u formatu kvadrata. U avgustu 2015. Instagram je ukinuo ovo ograničenje tako da sada možete postavljati i fotografije u landscape i portrait formatima. Razlog je jer je ponekad potrebno više prostora od kvadrata kako bi fotografija predstavila svoju priču.

7. Kako da tagujete (obeležite) ljude

Ukoliko postavljate novu fotografiju i želite da tagujete nekoga, kliknite na osobu ili objekat na fotografiji koje želite da tagujete i dodajte njihovo ime ili Instagram korisničko ime. Ukoliko želite da tagujete ljude na fotografiju koju ste već postavili, kliknite na meni i zatim na Tag People.

8. Kako da pomenete druge korisnike

Kako biste pomenuli prijatelje u opisu, kucajte @ ispred njihovog korisničkog imena (na primer “sjajan članak, @milica84). Vaši prijatelji će zatim primiti obaveštenje da ste ih pomenuli u svojoj objavi. Ukoliko želite da odgovorite nekome u komentarima, samo ih pomenite i oni će takođe dobiti obaveštenje.

9. Kako da lajkujete, komentarišete i šaljete fotografije i video snimke

Ukoliko želite da lajkujete fotografiju ili video snimak na Instagramu, jednostavno duplo kliknute na fotografiju ili video, ili kliknite na ikonicu “srce” ispod fotografije. Ukoliko ste iz nekog razloga nešto lajkovali, a kasnije se predomislite, samo kliknite ponovo na ikonicu kako biste uklonili svoj lajk.

Pored ikonice “srce” nalazi se ikonica “oblačić” za komentare, koju je potrebno da kliknete ukoliko želite da ostavite komentar. Iskočiće Vam prozor za komentar i ne postoji limit koliko dug komentar može da bude. Pored ikonice “oblačić” je strelica, koju ćete kliknuti ukoliko želite da pošaljete fotografiju ili video snimak koji Vam se posebno dopao, jednom ili više drugih Instagram korisnika. Sadržaj koji šaljete drugima postaje privatna poruka između Vas i tih drugih korisnika.

10. Kako da objavite više od jedne fotografije odjednom

U  februaru, Instagram je uveo mogućnost objavljivanja više od jedne fotografije odjednom. Sada možete postaviti do 10 fotografija odjednom koje će Vaši pratioci listati.

Kako biste postavili više fotografija odjednom, jednostavno obeležite više fotografija kada ih dodajete sa svog uređaja. Instagram će automatski kreirati album koji Vaši pratioci mogu listati i gledati jednu po jednu fotografiju. Možete postaviti do 10 fotografija na ovaj način ali imajte na umu da ste ograničeni na jedan opis za ceo album i da se na ovaj način mogu podeliti samo fotografije u kradratnom formatu. Instagram je napomenuo da su ova ograničenja samo privremena i da će se verovatno promeniti u budućnosti.

11. Kako da Vaše fotografije i video snimci budu privatni

Kada kreirate svoj Instagram nalog, bilo ko može videti Vaš profil. Ukoliko želite da Vaše objave budu privatne, idite na svoj profil, kliknite na Settings, i uklučite Private Account podešavanja. Ukoliko s druge strane želite da svi vide Vaše fotografije i video snimke, preskočite ovaj korak.

12. Kako da povežete svoj Instagram nalog sa svojim Twitter, Facebook, Tumblr ili Flickr nalozima

Obzirom da je Instagram jedna od najpopularnijih društvenih aplikacija, možda ćete poželeti da povežete Vaše naloge na drugim društvenim mrežama sa Instagramom. Možete izabrati da ga povežete sa Twitter, Facebook, Tumblr ili Flickr nalozima. Kako biste to uradili idite na Profile Tab > Linked Accounts > Share Settings, i obeležite sa kojim nalozima želite da se povežete. Svaki put kada postavljate fotografiju na Instagram, imaćete opciju da obeležite koje fotografije želite da podelite i na drugim društvenim mrežama, ali možete podeliti svoju fotografiju i samo na Instagramu.

13. Kako da postavite fotografije na svoj blog

Napravili ste sjajnu fotografiju i želite da je postavite na svoj blog? Idite na Instagram na web-u i pronađite fotografiju koju želite da podelite, kliknite na simbol tri tačkice i izaberite Embed opciju. Možete kopirati i postaviti kod bilo gde na web-u kako bi se prikazala fotografija koju ste napravili. Međutim, ukoliko je sadržaj obeležen kao privatan na Instagramu, nećete moći da podelite fotografiju.

14. Kako da uklonite fotografije na kojima ste tagovani

Ukoliko Vas neko od Vaših prijatelja taguje na fotografiji, ona će se pojaviti u odeljku Photos of You na Vašem profilu. Ako Vam se neka od tih fotografija ne svidi, možete je sakriti. Možete izabrati opciju da sakrijete fotografiju na Vašem profilu ili da uklonite sebe sa fotografije.

15. Kako da šaljete direktne poruke

U gornjem desnom delu početne strane na Instagramu, nalazi se ikonica preko koje ulazite u svoje privatne poruke sa drugim Instagram korisnicima. Iako je Instagram poznat po deljenju fotografija, ima i ovu opciju koja Vam omogućava da delite beleške, fotografije ili video snimke koji nisu namenjeni za javnost.

16. Kako da koristite popularne hashtag-ove

Dodavanje hashtag-ova je sjajan način da dobijete nove pratioce i podelite svoje fotografije sa više ljudi. Biranje pravih tagova će Vam pomoći da se povežete sa ljudima koji imaju slična interesovanja na Instagramu, ali je takođe važno da koristite tagove koji opisuju Vašu fotografiju. Instagram će Vam sam ponuditi slične tagove u zavisnosti na koliko postova se nalaze.

17. Kako da koristite Instagram na web-u

Kako biste pristupili svom Instagram nalogu na web-u, idite na Instagram.com i ulogujte se sa svojim korisničkim imenom i šifrom. Za sada na ovaj način možete samo pretraživati i zapratiti druge korisnike, uređivati svoj profil, ali još uvek nije omogućeno objavljivanje preko web-a.

18. Istaknuti korisnici

Lako možete steći hiljade novih pratilaca svakog dana ukoliko postanete istaknuti. Nažalost, Instagram nije podelio način na koji biraju korisnike, ali ukoliko dospete na njihovu suggested users listu, videće Vas ogroman broj korisnika. Ukoliko dospete na ovu listu, ostaćete tamo najmanje jednu  nedelju. Kako biste povećali svoje šanse za to, postarajte se da Vaše fotografije imaju konzistentan i prepoznatljiv stil koji će primetiti drugi Instagram korisnici.

19. Kako da delite gifove

GifShare je aplikacija koja Vam omogućava da podelite gifove na svoje omiljene društvene mreže. GifShare prihvata GIF, MP4, MOV, MPG i M4V formate fajlova.

20. Kako da upravljate sa više naloga

Vremena kada smo bili ograničeni na jedan Instagram nalog su prošla i sada Instagram nudi mogućnost upravljanja sa više naloga. Sada ljudi mogu upravljati sa maksimum 5 naloga istovremeno.

Kako biste dodali nalog, jednostavno idite na profile settings i kliknite na ikonicu “tri takče” u gornjem desnom uglu ekrana. Pri dnu stranice imate opciju Add account preko koje kreirate novo korisničko ime i šifru za dodatni nalog. Za prelazak sa jednog na drugi Instagram nalog, idite na stranicu profila i izaberite nalog na koji želite da pređete.

21. Boomerang i Layout aplikacije

Kada objavljujete fotografiju, primetićete dve ikonice u donjem desnom uglu fotografije: jednu kao simbol beskonačnosti i drugu koja izgleda kao kocka sa odeljcima različitih oblika unutar nje. Prva Vas vodi na Instagramovu Boomerang aplikaciju, dok Vas druga vodi na Instagramovu Layout aplikaciju. Da biste koristili ove dve aplikacije, morate ih najpre preuzeti, jer one funkcionišu kao nezavisne aplikacije.

Boomerang pravi određeni broj fotografija (do 20) koje kombinuje u video i pušta unapred i unazad – nešto nalik animiranom gifu. Video snimak je sačuvan i možete ga postaviti bilo na Facebook ili Instagram profil.

Uz pomoć Layout-a možete kreirati kolaž od više fotografija. Lako možete menjati raspored i veličinu fotografija. Ovo je korisno ukoliko želite da povežete više fotografija koje su vezane za određeni događaj ili aktivnost.

22. Kako da pronađete nove korisnike koje biste zapratili

Nekada može biti osvežavajuće pronaći nove i originalne naloge koje možete pratiti. Ikonica “srce” na dnu početne strane Instagrama Vam omogućava ne samo da vidite ko je lajkovao Vaše objave i kada su Vas prijateli tagovali, već Vam prikazuju i šta su lajkovali ljudi koje vi pratite.

23. Ne propustite objave svojih omiljenih korisnika

Ukoliko imate dosta ljudi koje pratite, lako će Vam promaći njihove objave jer će se zbog novih objava pomerati sve niže i niže. Ukoliko imate omiljene korsinike, možete uključiti obaveštenja koja će Vas obavestiti kad god taj korisnik postavi novi sadržaj. Da aktivirate ovu opciju, idite na profilnu stranicu korisnika, kliknite na tri tačkice u gornjem desnom delu i izaberite Turn on Post Notifications.

24. Kako da započnete sa Stories

Instagram je nedavno uveo najnoviji način za deljenje sadržaja – Instagram stories. Slično kao Snapchat Stories, možete podeliti fotografije i video snimke sa svojim pratiocima, a možete dodati kreativan tekst i filtere. Ove objave su aktuelne samo 24 časa, a zatim nestaju zauvek ukoliko ih ne snimite na Vaš uređaj. Takođe postoji opcija da vidite ko je sve pogledao i komentarisao Vašu objavu.

Menu