Dizajn web sajta je bitan ali ne samo iz estetskih razloga

Iako mnogi misle da dobar dizajn znači da nešto izgleda odlično, postoji mnogo drugih stvari koje su bitne. Pored dobrog izgleda dizajn mora da bude funkcionalan i da ispunjava svoju svrhu. Ukoliko to nije tako, njegov izgled jednostavno nije ni važan.

Međutim, kvalitet jednog dizajna ne može se meriti samo na jedan način. Nekim korisnicima će biti bitno koliko je sajt privlačan, ne razmišljajući o jednostavnosti njegovog korišćenja. Druge će najviše zanimati informacije koje mogu da pronađu na sajtu, ne obraćajući pažnju na sam dizajn, dok će trećim korisnicima biti najbitnija jednostavnost pri korišćenju. Njih neće zanimati da li je sajt lep ili ružan sve dok oni mogu da ga koriste lako i brzo. Važno je uzeti elemente iz svih ovih različitih grupa i iskombinovati ih, kako bi se stvorio pobednički dizajn koji će zadovoljiti Vaše korisnike i ubediti ih da u budućnosti žele da sarađuju upravo sa Vašom kompanijom.

I funkcionalnost i dobar izgled

Dobar dizajn je vezan za rešavanje problema i kreiranje što boljeg izgleda tih rešenja. Kao web dizajneri moramo brinuti o mnogim stvarima pored lepog izgleda. Moramo razmotriti način na koji će funkcionisati navigacija kroz sajt, kako da obezbedimo lako i jasno čitanje, kao i kako da organizujemo sve ove informacije da budu spremne za korišćenje od strane korisnika.

Tokom samog procesa rešavanja problema, već je potrebno voditi računa o izgledu samog rešenja, jer jedino na taj način možemo stvoriti rešenje koje je veoma funkcionalno i jednostavno, ali u isto vreme privlačno. Na kraju zahvaljujući ovom procesu možemo izazvati emotivnu reakciju kod korisnika, a visokom funkcionalnošću i izuzetno korisničko iskustvo.

Dok je mnogim ljudima bitnija upotrebljivost sajta u odnosu na izgled, ne biste trebali nikada da zanemarite značaj dobrog izgleda dizajna. Istraživanja su pokazala da emocije mogu imati ključnu ulogu u korisničkom iskustvu prilikom posete sajta. Web sajtovi koji imaju prijatan vizuelni dizajn i koriste prednosti naprednih internet tehnologija će imati zadovoljnije posetioce koji će kasnije oceniti sajt kao pouzdan i lak za upotrebu.

Bitno je da zapamtite da imate samo jednu šansu da ostavite sjajan prvi utisak, a u slučaju interneta prvi utisak je Vaša jedina šansa da pridobijete novog klijenta ili da ga izgubite zauvek. Takođe, dobar izgled sajta dosta govori o Vašem brendu ili kompaniji. Privlačan sajt će pokazati Vašim korisnicima da cenite to što radite, ali i da verujete u svoju kompaniju i svoje poslovanje.

Veoma je važno da dizajn sajta bude jedinstven. Na internetu ćete često naići na sajtove koji su isti kao i ostali. Samo zato što možda prodajete istu stvar kao neka druga kompanija, ne znači da ste kao i ona. Vaše poslovanje je jedinstveno i tu svoju jedinstvenost treba da pokažete upravo kroz dizajn svog sajta. To ne znači da Vaš sajt ne sme imati nikakve sličnosti sa drugim sajtovima. On ne mora biti potpuno jedinstven, ali je bitno da bude različit od drugih.

Dobar dizajn prodaje

Jedna od stvari koju je internet omogućio potrošačima širom sveta je veliki izbor usluga i proizvoda. Potrošači mogu da posete različite sajtove i da pronađu iste proizvode na sniženju po veoma pristupačnim cenama. Postavlja se pitanje kako da se izdvojite od ostalih kompanija. Da li će potrošač kupiti od Vas ili od druge kompanije ponekad zavisi od percepcije. Kako će Vaša kompanije biti viđena od strane kupca igra ključnu ulogu u tome da li ćete ostvariti prodaju ili ne.

Dobar dizajn može da učini Vaše proizvode atraktivnijim i kvalitetnijim, kao i da pomogne korisnicima da vide Vašu kompaniju kao pouzdanu i profesionalnu. Dobro je poznato da cena nije jedina stvar koja dovodi do prodaje, već to dosta zavisi od toga koliko Vašu kompaniju korisnici vide kao pouzdanu i profesionalnu.

Nije bitno koliko nešto dobro izgleda ili koliko je efikasno ukoliko je teško za upotrebu. Sa velikom konkurencijom na internetu, korisnici jednostavno nemaju strpljenja da se snalaze na komplikovanim sajtovima. Umesto toga, oni će napustiti taj sajt i potražiti neki lakši i ugodniji za korišćenje.

Mnoge kompanije se oslanjaju se na svoje prisustvo na internetu u cilju dostizanja svojih poslovnih ciljeva. U ovim slučajevima, njihov sajt je glavni način povezivanja sa svojim klijentima i potencijalnim potrošačima. Sajtovi koji su laki za korišćenje dovode do zadovoljstva korisnika što dalje dovodi do povećane prodaje. Sa druge strane, kompanije koje imaju sajtove koji su komplikovani za korišćenje se vrlo brzo suočavaju sa padom prihoda jer njihovi korisnici odlaze u potragu za boljim korisničkim iskustvom na drugom mestu.

Zaključak

Sada kada razumete glavne stvari koje određuju dobar dizajn, mnogo je lakše da stvorite jasnu sliku šta zaista treba da postignete dizajnom sajta Vaše kompanije. Dizajn Vašeg sajta mora biti privlačan, ali u isto vreme efikasan. To mora biti dizajn koji je lak za upotrebu i funkcionalan, što će dovesti to toga da posetioci sajta postanu i korisnici Vaših usluga ili potrošači Vaših proizvoda.

Menu